Foreningen Club Danés (Dansk Spansk Samvirke) blev stiftet i april 1981. Det hele startede i en lejlighed i Los Boliches, hvor der også var kontor og bibliotek.
Man lejede sig derefter ind i lejligheden nedenunder, som senere blev købt. Man holdt også dengang fastelavns- og juletræsfest, hvilket der var et ret stort behov for, da de unge mennesker ikke var så integrerede som nu.
I efteråret 1981 fejrede man ”fredsslutningen” mellem Spanien og Danmark. Til denne store begivenhed blev der lavet vikingedragter og sværd på Koldinghus, og man drog til Huesca, hvor der blev spist middag på Rådhuset.
Også i Málaga blev der spist middag med borgmesteren i forbindelse med H.C. Andersens 100 års dag på selve dagen for hans dødsdag.
Foreningen organiserede flyrejser til Danmark i forbindelse med påske og jul, hvilket der var stort behov for, indtil det blev sådan, at charterflyene kunne sælge flyrejser uden hotel. Derefter kunne det ikke længere betale sig. Igennem mange år er der blevet afholdt en årlig revy siden 81/82. Man lejede sig ind i forskellige kulturhuse og teatre.
En månedlig Cabaret var der også.
I firserne var Dronning Margrethe på besøg i Granada for at se Alhambra, da havde vi også en delegation afsted dertil – ca. 4 busser.
Nogle fyldte busser tog også turen til Sevilla i 1992, hvor dronning Margrethe var på besøg på verdensudstillingen. Fra foreningen overrakte man hende 2 malerier, som Tom Thomsen og Anette Skous mand (fra Mijas Rådhus) havde malet. Erhvervsfolk havde sponsoreret det ene, og medlemmer af DSS det andet.
Sverige, Norge og Finland får tilskud til skoler hernede. Det ville vi jo også gerne have haft fra Danmark, men det kunne ikke lade sig gøre. Det koster Danmark 1.400 kr. pr. dansker, der er i det offentlige sygesikringssystem her i Spanien med ret til gratis medicin; det gælder alle fastboende over 65 år.
Ældresagen har også været på besøg hos os, ligesom flere politikere har været her, bl.a. Ove Guldberg, som har forsøgt at udvirke, at vi udenlandsdanskere kunne stemme ikke kun til EU-valg, men også til folketingsvalg – det sidste er desværre stadig ikke lykkedes.
I løbet af halvfemserne havde klubben to gange besøg af en ungdomsskole fra Jylland. 2 busser med 100 børn og ledere, som optrådte langs kysten med musik og akrobatik. De sov på terrassen i Casa Danesa, og forplejningen sørgede en flok frivillige medlemmer for. Der var også besøg af en sjællandsk dansetrup bestående af unge mennesker og deres leder.
Man havde også sprogundervisning på dette tidlige tidspunkt. Det foregik ved en pastor emeritus og en pensioneret typograf og var ganske gratis. Der var også danskundervisning for børnene, som var her. Der har altid været gymnastik, og der er blevet foretaget udflugter til bl.a. Portugal og mange andre steder.
Oprindeligt var Dansk Spansk Samvirke en forening for hele kysten – fra Almuñecar til Estepona, men efter en del år besluttede man at splitte foreningen op i fire, Almuñcar, Torre del Mar, Torremolinos og Fuengirola/Mijas. Den sidste, som nu er blevet Club Danés, er langt den største af disse fire. De fire klubber er fuldstændigt adskilte og fungerer på hver sin måde.
Efterhånden blev lokalerne for små, hvorefter man lejede sig ind her, hvor vi er nu, i august 1991 i Casa Danesa, hvor alle aktiviteterne fortsatte med ca. 700 medlemmer. Sammen med klublokalerne er der en dansk restaurant, som er en vigtig del af klubbens sociale liv.
Der er arrangeret ture til Cadiz og Granada. Der arrangeres operature og maleriudstillinger. Vores bibliotek har ca. 2000 bøger og mange videofilm. Foreningen har efterhånden en hel sprogskole med ca. ti hold elever og fire lærere, for interessen for at lære spansk er med årene steget voldsomt. Derudover sker der en masse andre ting, og huset summer altid af liv.
Bridge, petanque, gymnastik (herrer og damer), EDB, syning, yoga, whist, maling, vandreture, bingo, bibliotek, skydeklub, litteraturkreds: de betaler alle et beløb – udover kontingentet – til foreningen for at deltage.
Der foregår en masse aktiviteter i form af fester med dans og underholdning, loppemarkeder og auktioner. Hvert årafholdes der juletræsfest for børnene og deres forældre, det være sig spanske og danske. Denne fest måtte en del år dog foregå ude i byen, da klubhuset ikke kan rumme de mange deltagere.
Der er også afholdt fastelavnsfest med tøndeslagning, Grundlovsdag og Skt. Hans. Der er mange danske kunstnere, som kommer herned, og de kombinerer ferie med optræden hos os.
Klubben finansieres af det årlige kontingent (i dag 100 euro) plus brugerbetaling for at deltage i aktiviteter og arrangementer. Desuden er det lokale erhvervsliv ofte velvillige sponsorer for vores klub.